Estlandsvännernas historik 1989-2009 

Hur allt började

Året 1989 genomgick Estland en period av dramatiska förändringar, som följdes med stort intresse av olika kretsar i Finland. Redan i början av året uppstod en informell grupp som av olika anledningar kom samman vid ett flertal tillfällen för att utveckla kulturutbytet med Estland. I gruppen som kallade sig ”Estlandsvännerna” ingick bl.a. personer från Nordiska institutionen vid Helsingfors universitet och Esbo svenska församling.

Snart uppstod inom gruppen tanken på att grunda en förening. En arbetsgrupp inom ”Estlandsvännerna” beskriver läget i ett memorandum daterat 5.5.1989:

”Upptakten till en mer organiserad form skedde vid ett seminarium på Helsingfors universitets nordiska institution i oktober 1988, då ordförande för Samfundet för Estlandssvensk Kultur, Ain Sarv, gästföreläste och deltog i ett postseminarium. Därefter har följande samlingar ägt rum:

21.1.1989 Postseminarium (Nordica) och samling av estlandsvänner efter annons i Hufvudstadsbladet i Esbo prästgård. Närvarande var bl.a. prof. Lars Huldén, Mirja Saari, Nordica-seminariets deltagare och en stor grupp övriga intresserade, totalt ca 30 personer. Beslöts att arbetsnamnet tills vidare skulle vara ”Estlandsvännerna”. En arbetsgrupp tillsattes med följande sammansättning: Harriet Wahlsberg (sammankallande), Irma Uddström (Nordica), Jouni Salokivi, Benita Åkerlund, Sari Toropainen, Henry Nieminen och Gunvor Flodell.

10.4.1989 Samling i Esbo prästgård. Gäst: Svenskläraren Angelika Järvi från Tallinn (Reval). Närvarande ca 40 personer.

11.4.1989 Gästföreläsning om svenskundervisningen i Estland av Angelika Järvi på Helsingfors universitet. Inbjudare: Nordiska institutionen. Närvarande ca 25 lärare, studenter och övriga intresserade. Postseminarium hos Mirja Saari.

4.5.1989 Arbetsgruppsmöte i Olars kyrka. Närvarande: Harriet Wahlsberg, Irma Uddström, Sari Toropainen och Gunvor Flodell. Rapporterades om intresset för grundandet av en officiell förening, om kontaktbesök av finländska grupper i Estland och om svenskundervisningen i Tartu (Dorpat). Beslöts att följande arbetsgruppsmöte skulle äga rum den 22.5.1989 kl. 19.00 i Esbo prästgård för att utarbeta förslag till stadgar för föreningen. En lämplig tidpunkt för konstituerande sammanträde vore höstterminens början. Arbetsgruppen beslöt adjungera juridiskt sakkunnig till arbetsgruppsmötet.

Förslag till riktlinjer för föreningen ”Estlandsvännerna”:

1) Att stödja Samfundet för Estlandssvensk Kultur
2) Att vidareutveckla kontaktverksamheten
a) på föreningsbasis
b) för församlingsbasis
c) på vänortsbasis
3) Att stödja svenskundervisningen i Estland
4) Att utröna hjälpbehov och finna kanaler för sändningar
5) Att utveckla utbytesverksamhet för professionella och studerande inom kulturområdet
6 ) Att medverka till saklig informationsspridning

Helsingfors den 5.5. 1989

För Arbetsgruppen inom ”Estlandsvännerna” / Gunvor Flodell"

Samtidigt i världen 1989

- Berlinmuren krackelerar och briserar under en dramatisk höst!
- Michail Gorbatjov sitter vid makten sedan 1985 och har infört glasnost och perestrojka.
- Den 11 september 1989 öppnar Ungern sina gränser mot väst. Moskva protesterar inte. Massor med östtyskar styr kosan mot Ungern, därifrån de tar sig över till Österrike och vidare till Västtyskland.
 

>>> Föreningen grundades