Aktuellt 

Estlands 100-årsjubileum 15.1.2018  

Estlandsvännerna firade Estlands 100-årsdag med ett samkväm den 15 januari 2018 på Lyceumklubben i Kronohagen, Helsingfors. Estlands abassadör Margus Laidre höll festtalet på svenska om Estlands mångsidiga historia. Från Estland deltog Ülo Kalm, chef för Aibolands museum i Hapsal och ordförande för estlandssvenskarnas kulturråd, Mati Sinisaar, verksamhetsledare för Peeteli socialcentral i Tallinn och Kaidi Lees, projektsekreterare i Peeteli, samt Inna Rosar, svensklärare vid Nuckö gymnasium. För musiken svarade Sara Selenius och Niklas Nyholm. 

 

Ordförande Ingegerd Nyström hälsade gästerna välkomna. 

 

Marcus Laidre

Estlands ambassadör Margus Laidre höll festtalet. 

 

Margus Laidre, Ülo Kalm och Henrik Lax. 

 

Kaidi Lees, Mati Sinisaar och Ülo Kalm. 

 

Mati Sinisaar och Inna Rosar. 

 

Ulo Kalm

Ülo Kalm. 

 

Sara Selenius och Niklas Nyholm. 

 


Samkvämet gav också möjlighet till mångsidigt umgänge, intressanta diskussioner och nya kontakter.

 

 

 

 

 

 

 


2017 


Peetelis julfest 

Gatubarnshemmet Peeteli i Tallinn firade julfest 21.12.2017, se bilder

 


Nordisk julmarknad 

Estlandsvännerna deltog i den nordiska julmarknaden som ordnades av Nordisk Kulturkontakt på Kajsaniemigatan 9, lördagen den 25 november 2017.  

Carita och Aslaug säljer julkort och informerar om det estlandssvenska. 

 


Aibolands museum 25 år 

Aibolands museum i Hapsal firar sin 25-årsdag 28.12.2017. 

 

Aiboland Museum 25

 

 


Medlemsbrev oktober 2017 

 

Bästa Estlandsvän!

Hösten börjar vara långt framskriden och medlemsbrevet har dröjt i väntan på att olika detaljer skulle falla på plats. Den här hösten håller vi inget höstsamkväm, men gör nog en julresa den 9 till 10 december. I stället för höstsamkvämet ordnas en festligare sammankomst i januari med anledning av Estlands 100 årsjubileum. Föreningen kommer också att delta i den nordiska julmarknad som Nordisk kulturkontakt ordnar den 25 november.

Nordisk julmarknad 25 november
Den nordiska julmarknaden ordnas alltså av Nordisk Kulturkontakt på Kajsaniemigatan 9, lördagen den 25 november kl. 11-16. Estlandsvännerna kommer att ha ett bord där vi säljer våra kort och dessutom informerar om det estlandssvenska, bl.a. Aibolands museum. Alla Estlandsvänner kan passa på att köpa sina julkort på basaren och dessutom inhandla nordiska juldelikatesser vid andra bord.

Julresa
Årets julresa gör vi veckoslutet 9-10 december. På programmet står bl.a. Nötknäpparen på lördagskvällen och högmässa med kyrkkaffe på söndagen. Vi startar på lördagen kl. 8.30 med Eckerö Line och är framme kl. 11.00. Sedan tar vi oss till hotellet och avlämnar bagaget. Efter det gör vi något tillsammans (vi kommer att ha förslag) men den som helst går på egenhand kan göra det nu. Kl.15.30 samlas vi för en gemensam måltid (ingår inte i priset), kl. 17.00 deltar vi i födelsedagsfesten för kyrkoherde Patrik Göranson som fyller 50 år och kl.19.00 försätts vi i julstämning med Nötknäpparen på operan. Det gemensamma programmet på söndagen är högmässan kl. 12 med efterföljande kyrkkaffe. På hemresan äter vi julmiddag tillsammans. Resan kostar 172 euro i dubbelrum och 233 i enkelrum. I priset ingår båtbiljetterna, hytt för bagaget, hotellet, operan och julbuffen. Detta under förutsättning att vi blir minst 10.  Sista anmälningsdagen är 5.11, eftersom vi bindande måste bekräfta bokningen 6.11. Anmälan görs till Harriet Wahlsberg-Tiderman per e-post harrietw(a)suomi24.fi eller tfn +358 40 732 02 00. Ange födelsedatum. Deltagaravgiften betalas senast 5.11 på konto FI56 4055 4650 0097 96, referens 1232.

Andra viktiga datum
Om ni rör er i Tallinn kan ni passa på att delta i följande program i S:t Mikael:
6.11 firas Gustav Adolfsdagen
9.12 ordnas församlingen julbasar (som julresenärerna kan titta in på)
13.12 kl. 18 är det luciafest

Estlands 100-årsjubileum
I februari 2018 är det Estlands tur att fira 100 årsjubileum. Estlandsvännerna har tänk fira jubileet redan i januari. Datumet är fortfarande litet öppet, men vi kommer att lägga ut information på webbsidan så fort det klarnar. För övrigt kommer ni att få närmare information om evenemanget per e-post (se också nedan) i december.  Den som inte nås av e-post får ett ”riktigt” brev.

E-postadresser
Våra uppgifter om era e-postadresser är ganska osäkra och säkert ibland föråldrade. I vissa fall saknas uppgiften helt. Vi ber därför alla medlemmar som använder e-post att skicka ett e-postmeddelande till Ingegerd (ingegerd.nystrom(a)gmail.com). Skriv t.ex. Jag tar emot information per e-post. Lita inte på att vi har korrekt information!

Medlemsavgift
Med detta brev följer fakturan för medlemsavgiften. Den är fortsättningsvis 20 euro och betalas in på konto FI56 4055 4650 0097 96. Skriv ingenting i meddelandefältet utan ange den referens som står på fakturan. Referensen garanterar en avgiftsfri inbetalning.

Föreningens kort
Kom ihåg föreningens kort, speciellt nu när julen börjar närma sig. Alla kortpengar går till Peeteli. Korten kommer alltså att finnas på den nordiska julmarknaden. För övrigt går det bra att kontakta Carita Rosenberg-Wolff (tfn +358 50 339 73 70, carita.rosenberg.wolff(a)helsinki.fi) eller Ingegerd Nyström (tfn +358 50 539 07 39, ingegerd.nystrom(a)gmail.com ) så ordnar vi något smidigt sätt att överbringa korten.

Peeteli
Kom ihåg Peeteli. Hemmet kämpar fortfarande med och för de mest utsatta barnen i Tallinn och utan statligt eller kommunalt stöd. Varje slant behövs för driften. Månatliga bidrag, om än aldrig så små, gör det lättare att planera verksamheten. Kontonumret är alltså FI56 4055 4650 0097 96, referens 1245. Ange referensen så att pengarna ska hamna rätt.


Med hopp om att ni köper många kort och att vi ses på julresan


STYRELSEN

 


Estlandsresan 1-3.9.2017 

Vi startade fredagen den 1 september kl. 8.30 med Eckerö Line från Västra hamnen. Framme i Tallinn varr vi kl.11.00 och där väntade vår buss och guide på oss. Innan vi checkade in på hotellet hann vi under bussresan bekanta oss med det ryska arvet i Tallinns arkitektur samt äta lunch på restaurang Wabadus. Vi bodde bekvämt mitt i Gamla stan på My City Hotel. Under eftermiddagens vandring i Gamla stan fick vi besöka Finlands ambassad som finns i ett hus som är en arkitektonisk pärla. Lördagen tillbringade vi på Prangli med allt vad ett öbesök i Estland tillhör. På söndagen fortsatte vi med arkitekturen i Tallinn innan vi kl.18.30 tog båten tillbaka till Helsingfors.  

Se reseprogrammet på sidan http://www.estlandsvannerna.fi/mera/resorna/2017/   

Se bilder från resan: http://www.estlandsvannerna.fi/mera/bildgallerier/bilder2017/

HopOn-HopOff-tur på Prangli.


Årsmötet 15 mars 2017  

Föreningens årsmöte hölls onsdagen den 15 mars kl. 18.00 på Lyceumklubben, Fredsgatan 7 C, Kronohagen, Helsingfors

Till styrelsen omvaldes Ingegerd Nyström som ordförande, Karin Owren viceordförande och reseansvarig, Carita Rosenberg-Wolff sekreterare, Harriet Wahlsberg-Tiderman mentor, Áslaug Hersteinsdóttir-Hölttä medlemsregistret, Heikki Erkkilä kassör, Caj Kortman webbansvarig, Karin Berg kontaktperson i Estland. 

Efter mötet hölls ett föredrag av fil.dr. Aapo Roselius. Under rubriken Helsingfors – Tallinn: världskrig, revolution och självständighet beskrev han de dramatiska och ödesdigra händelserna i Helsingfors och Tallinn under åren före, under och efter första världskriget. Efter föredraget buffé och umgänge. 

Aapo Roselius 

 

Kampanj för Peeteli gatubarnshem 

Med en liten månadsdonation kan vi alla göra en stor insats för gatubarnshemmet Peeteli i Tallinn. Nu har vi gjort det lätt att donera,
se -> Peeteli-kampanjen  
 


-> Verksamheten 2016 

Årsmöte 31 mars 2016  

Stipendieutdelning i Nuckö

Estlandssvenskarnas sång- och dansfest

Resa till Estland i Karl Xll:s fotspår 19-21.8.2016

Höstsamkvämet 9.11.2016

 


 

 

Kalender 2018

 

 Estlands 100-årsjubileum