Resan till Narva och Dorpat 19-21.8.2016

Purtse Borg

På bussresan från Tallinn till Narva hade vi lunch i Purtse vasallborg, som började byggas av Jakob von Taube 1533. Under stora nordiska kriget fick borgen stora skador. På 1980-talet började man restaurera borgen och 1990 var den färdig.  

 

Vaivara Museum

Vi besökte Vaivara krigsmuseum och bekantade oss med slagfälten i Sinimäe.

 

Narva Bron

På den västra sidan av floden Narva anlade danskarna 1256 en borg, senare kallad Hermannsborg, och 1492 anlades på den ryska sidan av floden borgen Ivangorod. 

 

Rådhuset i Narva uppfördes  i barockstil 1665-1671 under den svenska tiden.

 

I Rådhusets andra våning finns en detaljrik miniatyrmodell av Narva som visar hur staden såg ut före första världskriget. 

 

Vi bekantade oss med bastionerna i Narva tillsammans med Henry Rask och Robert Treufeldt. Försvarsbyggnader från 1600-talet är skapade av Erik Dahlberg. Bastionerna kallades: Honor, Gloria, Victoria, Fama, Triumph, Fortuna och Spes. 

 

Vi fick gå ner i Bastionen Victorias långa och våta gångar.

 

Äntligen hittades en dörr ut från den mörka underjorden. 

 

Efter äventyret i bastionerna var det tid för lunch i fästningens restaurang. 

 

Borgen på västra sidan av Narvafloden anlades av danskarna på 1200-talet, såldes till tyskarna på 1300-talet, intogs först av ryssarna på 1500-talet och därefter turvis av svenska, ryska, tyska och sovjetiska styrkor. Är nu estniskt. 

 

På vägen till Dorpat/Tartu besökte vi Kuremäe kloster, som egentligen heter "Gudsmoders Insomnandets nunnekloster i Pühtitsa". Klostret är Estlands enda verksamma ortodoxa nunnekloster och grundades år 1891. Vi visades runt i kyrkorna av en äldre nunna. 

 

Sista resedagen gjorde vi en rundtur i Dorpat/Tartu och besökte det nyrenoverade Universitetsmuseet i den gamla Domkyrkan uppe på Toomemäe. 

 

På vägen till Tallinn åt vi lunch i Kau/Kõue herrgård. Den anlades redan på 1300-talet. I början av 1800-talet ägdes gården av Otto von Kotzebue,som var en balttysk sjöfarare och upptäcktsresande i rysk tjänst. Han gjorde tre världsomseglingar.  

 

Kau/Kõue herrgård är nu ett lyxigt boutiquehotell (eller livsstilshotell) med utsökt indivudell stil och inredning i alla rum, här t.ex. Amalie's Suite.

 

På herrgårdens gårdsplan förundrade vi oss över stora grupper av hattifnattar. Den botaniska expertisen ansåg dock att det var fråga om något slags svamp. 

 

På vägen till färjan tog vi en kort promenad i den blomsterrika parken Kadriorg.